Mirajul CMS – sau despre cum o solutie de compromis a ajuns standard de piata

Vedem deseori pachete si reclame ale firmelor de web care includ “SEO”, “CMS/Platofrma de administrare”, “Site-uri la cheie” si ce vrei si ce nu vrei. Pe scurt:

Site-uri WordPress.

Insa sunt site-urile WordPress o optiune cu adevarat buna?

Haideti sa vedem in primul rand – Ce este WordPress:
Wordpress a aparut in 2003 ca succesor al B2/Cafelog, un sistem de gestionare al continutului si al comunitatii, care in mai 2003 avea inregistrate peste 2000 de bloguri. Chiar si numele ne da o indicatie privitoare la rostul platformei: “Word (eng. Cuvant)” si “Press (eng. Presa).
Wordpress este BLOG. Intotdeauna a fost, iar aparitia site-urilor in WordPress, are legatura mai degraba cu extinderea pietei de teme, decat cu vreun rationament tehnic.

WordPress este foarte bine indexat. Ca BLOG. Serios, si noi folosim WordPress. Pentru BLOGURI.
O pagina statica este tot o pagina statica, wordpress-ul din spate aducandu-i doar dezavantaje.

Ce ar fi daca v-am spune ca, de fapt:

Template-urile WordPress ocazional au defecte SEO
Nu o spunem noi, o spun cei de la Yoast:

Turns out that the theme he was using had a faulty rel=canonical link in its header, pointing to the site’s homepage instead of the proper URL for a page or post. He was also using my SEO plugin, which added the correct canonical link, but because of how the theme was built, the canonical from my plugin was below the one in the theme and thus Google picked up the wrong canonical. That caused Google to literally remove a lot of the blogs pages from the index.
(Joost de Valk – Yoast CEO)

WordPress are o problema reala cu viteza de incarcare
Orice continut static, indiferent de dimensiunea sa, in momentul in care este scris in WordPress, va fi constant inconjurat de fragmente stufoase de cod, functii pe care nu le foloseste, si nenumarate http Requests.
Problema este atat de mare, incat fiecare copie de wordpress vine cu plug-in-uri de redus viteza de incarcare preinstalate.

Viteza de incarcare este unul dintre criteriile de baza introduse de google in 2011 pentru scorul SEO al site-urilor.

WordPress nu este CMS – Cel putin nu asa cum vi se spune
Toata lumea isi doreste sa isi poata actualiza cu usurinta descrierile de pe site. Asta isi imagineaza oamenii cand aud CMS. Hai sa ne aruncam un ochi pe sub fustele unui WordPress, ca sa vedem daca e intradevar asa:

Backend:
Wordpress

Frontend-ul ar putea fi asta:
bostan-minimal-business-wordpress-website-theme

Bineinteles, nimeni nu isi poate actualiza singur site-ul, fara cunostinte de wordpress, iar interventia asupra codului poate afecta afisarea site-ului pentru vizitatori, ceea ce ne duce la:

WordPress NECESITA mententanta
Pe langa faptul ca de fapt, nu iti vei putea actualiza singur continutul, WordPress tinde sa fie… instabil.
Update-uri automate periodice, te pot lasa sa descoperi incompatibilitati cu plug-in-uri mai vechi, rescrierea optiunilor custom (cum ar fi transmiterea de mesaje) si multe alte neplaceri.
Deci ai nevoie de cineva, care sa stie ce sa faca in cazul in care un update iti lasa site-ul schiop. Dar daca nu e un update:

WordPress are probleme de siguranta
In martie 2017 WordPress au inregistrat o crestere majora a atacurilor cibernetice – atat de mare incat au introdus aproape imediat un update de siguranta.

Nu e de mirare, cand WordPress este sistemul instalat pe 58.7% dintre site-urile al caror sistem de gestionare a continutului este cunoscut. Cu toate update-urile de siguranta, WordPress va ramane intotdeauna cunoscut indeaproape de toti autorii si potentialii autori de atacuri.

WordPress nu iti ofera un avantaj competitiv
Pentru ca avantajul iti este oferit de continut si complimentat de forma. Am scris cu ceva vreme in urma un articol care trateaza problema template-urilor: Nu alege un site Template – 6 motive

In concluzie: WordPress nu se indexeaza cum ar trebui cand e site – nu blog, nu este CMS, necesita mentenanta, uneori raneste SEO si in niciun caz nu iti poate oferi un real avantaj competitiv. Si atunci: De ce am alege WordPress?

Nota: Am intalnit situatii in care site-uri comercializate de agentii, nu erau nimic altceva decat un WordPress instalat cu o tema standard – proces care dureaza 6 minute pentru orice om cu simt cat de cat tehnic – fara sa fie necesare cunostinte avansate de programare. Mai mult, un calcul sumar al orelor de lucru vs pret solicitat, ne-a dus la sume de sute, pana la aproape 1000 eur/ora.

Concluzia: daca vreti un site nespecializat – oarecare – mai bine invatati sa il faceti singuri: