GE – un brand puternic pe care nu il vede nimeni. Niciodata.

Sunt convins ca daca ai ajuns aici avem o pasiune comuna – Brandingul. Si asta inseamna ca trebuie sa stii ca nu poti deschide o carte a vreunui mare autor in domeniu fara sa te lovesti de cateva referinte la Jack Welch. Si nu degeaba: cele mai remarcabile programe, strategii si unele dintre cele mai inedite rezultate in branding ii poarta numele. Mai mult decat atat, nu te poti apropia de definitia reala a conceptului ACME (A Company that Makes Everything) fara sa te gandesti la GE.

De exemplu presupun ca stii ca s-a rulat un studiu in SUA pentru a stabili care este cel mai mare producator de mici electrocasnice de pe piata, studiu castigat detasat de GE, desi nu mai produceau electrocasnice mici de un deceniu.

Revenind. Nu am vazut niciodata un spot la GE, o reclama si daca nu as fi avut curiozitatea sa caut nu as fi stiu ce grafica folosesc ei pentru cataloage. Cu toate astea avem GE in Romania si teoria spune ca oricine a detinut in viata lui un produs GE (poate ca este aplicabil la acest nivel in state, noi am spune ca oricine a vazut/atins un produs GE). Nu am vazut un banner cu GE, singura asa-zisa manevra de branding pe care am vazut a fost intr-un serial cu tematica medicala pe un RMN – desi nu sunt sigur ca e product placement dat fiind ca principalii producatori sunt GE si Siemens.

Cu toate acestea, in topul Interbrand, GE este dintotdeauna in primele 10 pozitii (anul acesta pe locul 8 cu 42.267.000.000$).

Nu pot sa nu ma intreb cum au ajuns si se mentin in primele 10 branduri mondiale fara campanii de awareness? Ar fi cateva explicatii: Jack Welch si linia de productie care include cam orice nu se vinde catre persoane fizice (aviatie, infrastructura, industria alimentara, marina, sanatate si dispozitive medicale, minerit, ulei si gaze, energie, transport si hidro, tehnologie nucleara etc.)

Sloganul GE este „Imagination at Work” si daca imi spui ca stiai o sa ma intreb sincer de unde…

Apropo, am zis fara campanie de awareness, dar voiam sa zic fara niciun fel de campanie. General Electric au avut in 124 de ani de existenta 5 reclame: GE Advertising