Ce inseamna productia Lean?

Productia Lean este o metoda sistematica de eliminare a risipei dintr-un sistem de productie. Filozofia presupune producerea din perspectiva clientului care consuma produsul sau serviciul, punand in centru valoarea pentru care clientul este dispus sa plateasca.

Principiul se considera ca apartinand lui Sakichi Toyoda, insa referinte la optimizarea proceselor astfel au aparut inca de la Benjamin Franklin. Concret, terminologia folosita in Lean si instrumentele de care acesta dispune astazi au fost majoritar dezvoltate de Toyoda.

Lean este centrat pe evidentierea aspectelor care aduc valoare procesului de productie si minimizarea tuturor celorlalte aspecte. In Lean exista 7 tipuri de risipa, care eliminate produc efecte benefice atat din perspectiva companiei, cat si din perspectiva clientului. O parte, sau chiar toate aceste tipuri de risipa pot fi gasite pe orice linie de productie si in procesul oricarui furnizor de servicii care nu a aplicat metoda.

Cele 7 tipuri de risipa (Muda) identificate de Lean sunt:
1. Transport (mutarea produselor care nu sunt imperios necesare pentru procesare)
2. Inventar (toate componentele de inventar neprocesate sau care nu au un rol in procesare)
3. Miscare (personalul se misca mult mai mult decat este necesar pentru procesare)
4. Asteptare (personalul asteapta pentru urmatoarea etapa de productie, schimburi de tura, etc)
5. Supraproductie (productia este mai mare decat cererea)
6. Supraprocesare (consta in etape ne necesare in proces)
7. Defecte (efortul depus pentru inspectarea si repararea defectelor) – si aici vorbim despre un instrument tehnologic – Jidoka – care odata instalat pe masina, va opri productia instant in momentul in care un defect este identificat pentru a reduce numarul rebuturilor la maxim 2.

Toate aceste defecte au impact asupra procesului, deoarece sunt operatiuni fara valoare pentru care clientii nu sunt dispusi sa plateasca. Un sistem de productie non-Lean este mult mai costisitor decat unul optimizat. Repetate studii au aratat ca 5% din timp este folosit cu valoare iar restul 95% este risipa, ducand la intrebarea: Daca ai putea elimina 95% din timpul de productie, implementand productie de tip Lean, tu cat ai avea de castigat?