Reguli de Tipografie pentru Web – ep. 1

Am pus la punct un ghid privitor la reguli de tipografie pentru Web. Deoarece sunt foarte multe reguli aplicabile si nu le-am putea comasa intr-un singur articol, am zis sa incepem treptat. In viitor vom pune la punct un ghid complet cu reguli pentru web design – de la alegerea continutul pana la aranjarea lor in pagina.

Astazi vom discuta despre: Spatiul dintre cuvinte, unitatea de masura „em” si masura textului.

1.Spatiul dintre cuvinte

Spatiul dintre cuvinte se defineste prin proprietatea css: word-spacing si trebuie definit astfel incat sa se raporteze corect la marimea si forma fontului. Cateva reguli sunt:

a. Daca textul este „justify” spatiul dintre cuvinte trebuie sa fie elastic, daca textul este aliniat stanga sau dreapta, spatiul poate fi fix.

b. Daca textul este deschis la culoare si contrastul cu fondul este mic, spatiul trebuie sa fie potrivit. Daca textul este inchis la culoare si contrastul este mare, spatiul dintre cuvinte trebuie marit pentru a nu obosi ochii cititorului

c. Pentru font-uri aerisite sau bold, spatiul dintre cuvinte trebuie sa fie mai mare din acelasi motiv.

d. Pentru fonturi cu kerning mic sau mai mari ca si dimensiune, spatiul intre cuvinte trebuie micsorat.

Proprietatea poate fi definita in px sau orice alta unitate acceptabila css, insa pentru a garanta ca spatiul dintre cuvinte se modifica proportional cu marimea textului se foloseste unitatea em.

2. Unitatea em

Unitatea em este o unitate de masura elastica, avand dimensiunea literei „M” din fontul respectiv. De exemplu, daca dimensiunea font-ului este 12px, dimensiunea unui em va fi tot de 12px.

„em” a stat la baza design-ului adaptiv, curent care a fost acaparat inca de la nastere de trend-ul responsiv.

3. Masura textului

Masura este numarul de caractere intr-un rand intr-o singura coloana de text. Regula este 45-75 de caractere pentru un font serif si 66 de caractere se considera masura ideala.

Intr-un format cu multiple coloana 40-50 de caractere se considera adecvat.

Oricum, in formatul web multe dintre aceste aspecte sunt in controlul vizitatorilor – daca acestia aleg sa mareasca fontul (dand zoom-in) masura textului se va modifica si ea. Pentru a evita acest lucru, se recomanda folosirea valorii em atat pentru text, cat si pentru container-ul textului,

Atat pentru astazi, ne revedem in curand cu ep. 2 din aceasta serie!